Bedrijven getuigen

Deze bedrijven en organisaties getuigen openlijk over hun ervaringen met cyberincidenten.

Proximus

Na een digitale intrusie bij Proximus (voorheen Belgacom) zette het telecombedrijf interne sensibiliseringscampagnes over cyberbeveiliging op.

Haven van Antwerpen

In 2012 en 2013 werd de Haven van Antwerpen het slachtoffer van verschillende containerdiefstallen. Uiteindelijk bleek informatie over deze containers gestolen te zijn via phishingmails en keyloggers voor drugstrafiek.

Daarom richtten de havenbedrijven samen een cybersecuritytaskforce op.

CERT-EU

Het CERT van de instellingen van de Europese Unie, CERT-EU, legt uit wat het werk van een CERT inhoudt.

Manpower Belgium

DNS.be

Philip Du Bois - General Manager DNS.be

“Begin april 2011 kregen onze nameservers plots zes keer meer aanvragen te verwerken dan normaal. Achter die verhoogde activiteit zat een netwerk van gehackte computers, dat mailsservers van.be-domeinnamen probeerde te misbruiken. Tevergeefs, want wij slaan geen mailservergegevens op over onze domeinnamen.
Wij merkten het verdachte verkeer op, hebben CERT.be verwittigd en zij hebben een analyse gemaakt op basis van de data die we van het incident verzamelden. Die open communicatie en het delen van informatie zijn heel belangrijk. Het versterkt ook je eigen expertise.
Uiteindelijk kan iedereen het slachtoffer worden van een cyberaanval, ook als je goed beveiligd bent. Daarom raad ik aan om proactief te zijn: leg vooraf al contact met de specialisten van CERT.be. Hun nummer is als dat van de brandweer of het ziekenhuis. Dat moet gewoon klaar liggen bij je IT-team."

Imelda Ziekenhuis Bonheiden

Als een virus het ziekenhuis platlegt... from Safeonweb.be on Vimeo.

Agfa

Paul Boons - Agfa Information Security Officer

"In het proactief veiligheidsbeleid van Agfa is informatie-uitwisseling op internationale schaal cruciaal. Ten eerste omdat Agfa, en dus ook ons datanetwerk, internationaal actief is. Ten tweede omdat cybercriminaliteit grensoverschrijdend is. Zo zijn we bijna vanzelf bij CERT.be uitgekomen.

CERT.be maakt deel uit van een internationaal professioneel netwerk. Dat is nuttig bij cyberdreiging, maar het biedt ook preventief een belangrijke meerwaarde. Ze kunnen ons via hun internationale collega’s snel relevante informatie aanreiken.

Ik zie voor CERT.be een rol weggelegd voor het uitwisselen van technische informatie met bedrijven. Als we bepaalde technische patronen herkennen, kunnen we bij CERT.be nagaan of deze ook voor andere bedrijven gekend zijn. Het uitwisselen van die technische specificaties, al dan niet anoniem via CERT.be, kan helpen om bedrijfsnetwerken op een efficiënte manier af te schermen."