www.belgium.be Logo of the federal government
Document

Wat is Flubot?

Flubot is een Android-malware die zich verspreidt via sms-berichten. De sms'jes staan meestal vol spelfouten waarin staat dat u een gemiste oproep hebt. Dit wordt gevolgd door een link naar een applicatie die u kunt downloaden om uw voicemail te beluisteren.

Hoe kan ik het geïnfecteerde apparaat identificeren?

Flubot is Android-malware die, eenmaal geïnstalleerd, toegang heeft tot uw contactenlijst en namens u verdere geïnfecteerde berichten begint te versturen. De volgende symptomen kunnen wijzen op het virus:

  • Op het apparaat komen telefoontjes of sms'jes toe van onbekende nummers met de vraag waarom u ze een bericht hebt gestuurd.
  • U hebt een nieuwe app geïnstalleerd genaamd 'Voicemail'. Het icoon is een blauwe cassette in een gele enveloppe.

Hoe kan ik Flubot verwijderen?

De meeste antivirustoepassingen voor Android kunnen de malware detecteren en van uw toestel verwijderen. Als u de malware handmatig moet verwijderen, kunt u een van de onderstaande opties proberen:

  • Schakel Google Play Protect in. Zo kunt u de malware-app verwijderen.
  • Activeer de veilige modus van Android. Hiermee worden apps van derden tijdelijk geblokkeerd, zodat u alle Flubot-apps kunt identificeren en verwijderen.
  • Als de bovenstaande stappen het probleem niet oplossen, moet u uw toestel terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Dit zou de malware moeten verwijderen, maar u bent zo mogelijk alle andere gegevens kwijt (foto's, berichten, apps, enz.). Als u de fabrieksinstellingen terugzet, zorg er dan voor dat u de inhoud herstelt vanaf een back-up die niet al te recent is, om te voorkomen dat de malware op uw apparaat achterblijft.