Wat doen we?

CERT.be is het federale cyber emergency team, dat als neutrale specialist in internet –en netwerkveiligheid uw bedrijf of organisatie kan helpen met het:

 • coördineren bij cyberbeveiligingsincidenten
 • adviseren om een oplossing te vinden wanneer er zich cyberbeveiligingsincidenten voordoen
 • bijstaan om deze beveiligingsincidenten te voorkomen.

Waarom CERT.be contacteren?
5
 

Taken

5
 

Voordelen


Hoe werken we?

Wat we niet doen

Meer info

Waarvoor kunt u bij CERT.be terecht?

Melden van en advies bij cyberbeveiligingsincidenten

Wanneer u als Belgisch bedrijf of organisatie het slachtoffer bent van malware, een inbraak in uw website of netwerk, DDoS-aanval, botnet, phishing of een ander cyberbeveiligingsincident, kunt u best contact met ons opnemen.

Wij staan met onze expertise kosteloos voor u paraat om de eerste brand te blussen en u in alle confidentialiteit te adviseren om een oplossing te vinden.

Ook enkel het melden van een cyberbeveiligingsprobleem kan. In dat geval coördineren we om de betrokken partij(en) op de hoogte te brengen en het probleem te laten aanpakken. Bovendien stelt elke melding ons in staat om trends in België, uiteraard anoniem, in kaart te brengen.

Voorkomen van cyberbeveiligingsincidenten

We willen cyberbeveiligingsincidenten ook voorkomen of hun impact beperken. Zo informeren we IT-professionals bij bedrijven via www.cert.be én het grote publiek via www.safeonweb.be. Op die manier willen we iedereen bewust maken van het belang van een veilige online samenleving.

Daarnaast kunnen we initiatieven opzetten om het delen van confidentiële informatie te bevorderen binnen een bepaalde sector en met bepaalde bedrijven. Want ook anderen ondervinden dezelfde cyberbeveiligingsproblemen als u…

Door in vertrouwen samen te werken en kennis en informatie te delen kunnen we immers in België en internationaal een antwoord bieden aan de toenemende dreiging online.

5
taken van CERT.be
 1. Informatie verzamelen en geven over veiligheidsincidenten
 2. Ondersteuning bieden wanneer incidenten zich voordoen
 3. De behandeling van grootschalige incidenten coördineren
 4. Helpen bij het opzetten van CERT-activiteiten in uw eigen bedrijf
 5. Gegevens en kennis delen via publicaties en events
5
voordelen van CERT.be voor uw organisatie
 • Neutraliteit
 • Discretie
 • Schaalgrootte: internationaal netwerk van cyberbeveiligingsspecialisten
 • Expertise in cyberincidentmanagement
 • Gratis

Hoe werken we?

Proactief
Mogelijk weet u zelf niets van een aanval of probleem en weten wij het voor u het merkt. Als het om een ernstig incident gaat nemen we zelf met u contact op.
Op uw initiatief
U bent het slachtoffer van een cyberincident of u denkt dat te zijn. U neemt zelf contact op met CERT.be.
Interne consultatie
Onze expert schat op basis van uw melding de ernst van de situatie in. Hij overlegt met andere experten van CERT.be. We koppelen naar u terug.
Andere experten
In geval van een ernstig incident spreken wij onze andere kanalen aan. Door intense samenwerking en uitwisseling van informatie met ons (inter)nationale netwerk van externe experten, o.a. van andere CERTs, proberen we uw probleem zo snel mogelijk van de baan te hebben. Uiteraard delen we enkel informatie indien u daar uw toestemming voor geeft.

Waarvoor kunt u niet bij CERT.be terecht?

Melding is geen klacht

Indien u meteen klacht wenst in te dienen en geen bijkomend technisch advies wilt, kunt u best meteen uw lokale politie contacteren. CERT.be spoort immers geen daders op, maar helpt u het cyberincident zelf zo snel mogelijk aan te pakken en op te lossen.

Of u bij de politie klacht indient of niet, we raden u wel aan het incident bij CERT.be melden.

Geen beveiligingssoftware

CERT.be biedt advies om cyberincidenten op te lossen. We bieden echter geen beveiligingssoftware of andere diensten aan die op de markt beschikbaar zijn.