www.belgium.be Logo of the federal government
ECSM

Vandaag begint voor de 9e keer de Europese maand van de cyberbeveiliging, die de Europeanen wijst op het belang van hun onlineveiligheid.

De jaarlijkse bewustmakingscampagne over cyberbeveiliging wordt gecoördineerd door het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging (Enisa) en wordt ondersteund door de Europese Commissie, de EU-lidstaten, Europol, de Europese Centrale Bank, de landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) en meer dan 300 partners uit de publieke en private sector. Deze campagne, die de hele maand duurt, geeft actuele aanbevelingen op het gebied van cyberbeveiliging om burgers meer vertrouwen in onlinediensten te geven en hen te ondersteunen bij de onlinebescherming van hun persoonlijke, financiële en professionele gegevens. 

Margaritis Schinas, vicevoorzitter voor de bevordering van onze Europese levenswijze: "Cyberaanvallen brengen onze bedrijven, onze kritieke infrastructuur, onze data en de werking van onze democratieën in gevaar. Cybercriminelen maken misbruik van de minste kwetsbaarheid in onze digitale omgeving. De Europese maand van de cyberbeveiliging moet iedereen helpen de vaardigheden te verwerven die nodig zijn om onszelf en onze manier van leven tegen cyberdreigingen te beschermen. Het motto van de campagne "Think Before U Click" is dit jaar relevanter dan ooit.

Juhan Lepassaar, uitvoerend directeur van het Enisa: "Tijdens de Europese maand van de cyberbeveiliging van dit jaar krijgen EU-burgers informatie die zij in hun dagelijks leven kunnen gebruiken en tips om zichzelf te beschermen tegen cyberdreigingen. We werken samen met de lidstaten en de EU-instellingen om mensen meer bewust te maken van deze dreigingen en een betrouwbaar en cyberveilig Europa tot stand te brengen.”

De coronapandemie heeft het belang van cyberbeveiliging onderstreept. Nu, meer dan ooit, is voorlichting over digitale veiligheid van cruciaal belang voor burgers om risico’s vast te stellen en doeltreffend te reageren op cyberdreigingen.

Elk jaar, gedurende de hele maand oktober, brengt de Europese maand van de cyberbeveiliging EU-burgers, de lidstaten, de Europese Commissie, EU-organen en overheidsorganisaties, de particuliere sector en de academische wereld samen om gezonde cybergewoonten te bevorderen onder het motto "Think Before U Click". Online-activiteiten, waaronder opleidingen, conferenties, quizzen, presentaties en nationale campagnes, worden in heel Europa en daarbuiten georganiseerd om het bewustzijn over cyberbeveiligingsrisico’s te vergroten en actuele tips en risicobeperkingsmethoden te delen.

Dit jaar staat de campagne weer in het teken van veiligheidsproblemen bij de digitalisering in het dagelijks leven, die door de coronapandemie in een stroomversnelling is gekomen. Om mensen aan te moedigen "te wikken voor ze klikken", worden in de campagne van 2021 twee cyberveiligheidsthema’s belicht. Gebruikers worden zo geholpen om cyberdreigingen te herkennen en er waakzaam voor te zijn.

Het eerste thema is cyberveiligheid thuis, met tips over veilig online winkelen, communiceren, werken of studeren. Er wordt advies gegeven over goede cyberhygiëne in het dagelijks leven.

Het tweede thema omvat tips voor "eerste hulp" bij cyberincidenten. Het doel hiervan is mensen alert te maken voor de meest voorkomende cyberdreigingen, zoals online-winkelfraude, misbruik van een kredietkaart en/of bankrekening en gehackte socialemedia-accounts. Interviews en video's met slachtoffers worden gedeeld.

Daarnaast wordt het winnende team van de European CyberSecurity Challenge (ECSC) dit jaar ambassadeur van de Europese Maand van de cyberbeveiliging.

De officiële website van de campagne is cybersecuritymonth.eu. De website fungeert als "hub" voor informatie over cyberbeveiliging. U kunt er publiek toegankelijke activiteiten registreren en u vindt er campagnemateriaal van de lidstaten in alle 24 officiële EU-talen en de downloadbare regels voor de visuele identiteit van de campagne. Er is ook een cyberveiligheidsquiz om uw kennis te testen, en een interactieve kaart van de deelnemende landen met informatie over de diensten in elk land waar u aangifte kunt doen van cyberaanvallen en die advies geven aan slachtoffers.

Over de Europese maand van de cyberbeveiliging

De Europese maand van de cyberbeveiliging is de jaarlijkse campagne van de Europese Unie om cyberbeveiliging bij burgers en organisaties te bevorderen en actuele informatie over digitale beveiliging te verstrekken via bewustmaking en het delen van goede praktijken. Elk jaar vinden in heel Europa gedurende de hele maand oktober honderden activiteiten plaats, waaronder conferenties, workshops, opleidingen, webinars, presentaties, onlinequizzen en meer, om burgers te leren hoe zij zichzelf online kunnen beschermen. De campagne wordt gecoördineerd door het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging (Enisa) en wordt ondersteund door de Europese Commissie, Europol, de Europese Centrale Bank, de EU- en EVA-landen en meer dan 300 partners (overheden, universiteiten, denktanks, ngo’s, beroepsverenigingen en bedrijven uit de particuliere sector) uit Europa en daarbuiten. Bezoek cybersecuritymonth.eu/ @CyberSecMonth.

Over de Europese maand van de cyberbeveiliging 2021

De campagne van 2021 behoudt dezelfde slogan als vorig jaar, "Think Before U Click!", met de hashtag #ThinkB4UClick. Ook de algemene tagline "Cybersecurity is a Shared Responsibility" blijft in 2021 bestaan.

 "Think Before U Click"

Volg de campagne op Twitter @CyberSecMonth met de hashtags #CyberSecMonth en #ThinkB4Uclick, en op Facebook @CyberSecMonthEU

Meer informatie over de Europese maand van de cyberbeveiliging is te vinden op cybersecuritymonth.eu

ECSM