www.belgium.be Logo of the federal government
News

Athene, 30 september 2020

In oktober wordt voor de 8e keer de Europese maand van de cyberbeveiliging georganiseerd en worden de Europeanen bewuster gemaakt van hun onlineveiligheid. De jaarlijkse voorlichtingscampagne over cyberbeveiliging wordt gezamenlijk gecoördineerd door het Agentschap van de Europese Unie voor cyberbeveiliging (Enisa) en de Europese Commissie, en wordt ondersteund door de lidstaten en meer dan 300 partners uit verschillende bedrijfssectoren.

Ook het CCB lanceert op 1 oktober haar campagne.

Honderden activiteiten zoals conferenties, workshops, opleidingssessies, algemene presentaties, webinars en onlinecampagnes, zullen de hele maand oktober over heel Europa plaatsvinden om het bewustzijn rond cyberbeveiliging te vergroten en actuele informatie over digitale beveiliging te verstrekken door middel van onderwijs en het delen van goede praktijken. Elk jaar brengt de Europese maand van de cyberbeveiliging EU-burgers samen onder de slogan “Cyberbeveiliging is een gedeelde verantwoordelijkheid”. Bedoeling is de krachten te bundelen tegen cyberdreigingen.

Dit jaar staat de campagne in het teken van veiligheidsproblemen als gevolg van de digitalisering in het dagelijks leven, wat door de COVID-19-pandemie in een stroomversnelling is gekomen. Om mensen aan te moedigen "na te denken voor ze klikken", worden in de campagne van 2020 verschillende cyberveiligheidsthema’s belicht. Gebruikers worden zo geholpen om cyberdreigingen te herkennen en er zich op voor te bereiden.

Het eerste thema is “cyberfraude” en in het kader van dit thema worden inzichten uitgewisseld over actuele en potentiële cyberdreigingen. De activiteiten zijn gericht op phishing, misbruik van zakelijke e-mail en online winkelfraude. Het doel van dit thema is gebruikers meer bewust te maken van het risico op cyberfraude bij zakelijke en persoonlijke transacties online.

Het tweede thema draait om “digitale vaardigheden”: hierbij worden educatieve activiteiten aangeboden om het grote publiek te informeren over informatiebeveiliging. Het thema heeft betrekking op e-privacykwesties zoals cyberpesten, cyberstalking en de bescherming van persoonsgegevens. De sessies zijn bedoeld om het belang van cyberhygiëne te benadrukken en goede onlinepraktijken vast te stellen.

Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter voor een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk: “Aangezien we zowel in ons dagelijkse leven als in de economie steeds afhankelijker worden van digitale oplossingen, moeten we goed beseffen dat cyberbeveiliging ons allemaal aangaat. Het is belangrijk een cultuur van geavanceerde veiligheid in essentiële sectoren van onze economie en samenleving te bevorderen.”

Margaritis Schinas, vicevoorzitter voor de bevordering van de Europese levenswijze: “De Europese maand van de cyberbeveiliging is bedoeld om iedereen bewuster te maken van het belang vancyberbeveiliging en van het gevaar van cyberdreigingen. We worden erop gewezen dat we met een paar goede digitale gewoonten onze eigen cyberveiligheid gemakkelijk kunnen verbeteren. Cyberbeveiliging is essentieel voor onze Europese levenswijze.”

Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt: “Net zoals bij beveiliging op het land, in de zee of in de lucht vertoont ook de beveiliging van de digitale informatieruimte soms lacunes die moeten worden opgevuld. Het is ons doel om alle EU-burgers de veiligste informatieruimte ter wereld te bieden. Dit zal onder meer via voorlichting worden bereikt. Dit is waar het vanaf morgen om gaat tijdens de Europese maand van de cyberbeveiliging 2020: zorgen voor meer bewustzijn over online veiligheid en meer cyberbeveiligingsvaardigheden.”

Juhan Lepassaar, uitvoerend directeur van het Enisa: “Dit jaar bekijken we tijdens de Europese maand van de cyberbeveiliging hoe we ons gedeelde cyberecosysteem weerbaarder kunnen maken door beste praktijken uit te wisselen en cybervaardigheden te ontwikkelen. Als we ons bewust zijn van cyberfraude en nadenken voor we klikken, kunnen we de risico’s beperken. Dankzij dit initiatief kunnen we rechtstreeks in dialoog gaan met burgers, bedrijven en organisaties in de EU om hen bewust te maken van cyberdreigingen, deze kennis verder uit te breiden en samen op alle fronten vooruitgang te boeken op het gebied van cyberbeveiliging.” De campagne begint vandaag met een video waarin Europeanen tools krijgen aangereikt die ze kunnen gebruiken bij hun dagelijkse internetgebruik.

De officiële website van de campagne is cybersecuritymonth.eu. Voor elke deelnemende EU-lidstaat is er een speciale website met actuele informatie in de eigen taal. Gebruikers kunnen hier tips en adviezen vinden in 23 talen, voorlichtingsmateriaal, online quizzen, links naar evenementen en meer. Op de campagnewebsite staat ook een interactieve kaart met activiteiten waaraan iedereen kan deelnemen.